Videoovervågning en trossag?

Jyllands Posten skrev i går en artikel på deres hjemmeside under overskriften “Overvågning af byer har ingen effekt“. Her citeres Hanne Bech Hansen for at sige “Om det dæmper kriminaliteten er nok en trossag, men jeg tror på det, og det er et forsøg værd. I hvert fald sætter det os bedre i stand til at opklare forbrydelser”

Det er lidt beskæmmende at politiske beslutninger om overvågning bygger på tro og ikke viden. JP’s artikkel henviser jo til undersøgelser som siger at overvågning ikke virker og alligevel er danske politikkere klar til at kaste to og tre cifret milion beløb efter overvågningen.

For mig virker det som om danske politikere vil have en overvågningsstat uanset om det har nogen effekt eller ej. Det betyder jo også at politikerne bruger samme argumenter som blev benyttet i øst tyskland inden murens fald og benyttes den dag i dag af regimer som dem i f.eks. Kina og Burma.

Lad os lige se lidt på nogle af de ting der er gældende i danmark i dag.

 • Fængsling og udvisning uden rattergang og uden at anklagede og hans advokat kan få oplyst hvad anklagen går på.
 • Overvågning af hele befolkningens gøren og lande på offentlige områder.
 • Områder i landet, hvor politiet kan stoppe og visitere borgere uden begrundelse og uden dommerkendelse.
 • Overvågning/logning af befolkningens færden på Internettet uden dommerkendelse.
 • Overvågning/logning af befolkningens telefonsamtaler uden dommerkendelse.

Dette er ikke en fuldstænding liste, men kun de par ting der har været oppe i medierne de seneste par uger. Det mest skræmmende er at næsten alle danske partier er enige om at man skal have den overvågning og de retstilstande.

Jeg håber snart nogen trækker i nødbremsen, for det terror tog er da kørt fuldstændigt af sporet. Vi har mig bekendt ikke haft et eneste dødsfald på grund af terror og der er 3-400 dødsfald i trafikken hvert år i henhold til sikkertrafik.dk. Hysteriet har da fuldstændig taget overhånd.

2 tanker om “Videoovervågning en trossag?

 1. Vi har forhandlet videoovervågning i mange år, og jeg kan se mange fordele ved videoovervågning for især private og erhverv, der gerne vil sikre deres værdier.

  Omvendt mener jeg, at man skal være meget opmærksom i forbindelse med videoovervågning af det offentlige rum.

  Hvad tænker du?

  Med venlig hilsen

  • Selv for den lille forretning skal der noget til før en overvågning er rentabel. Alene omkostningen ved at sætte et kamera op kan være svær at inddrive igen. Dertil kommer så de timer man bruger på at gennemgå overvågningsmaterialet. Den bedste grund til at have overvågning er i virkeligheden den reduktion i forsikringen man måske kan opnå.

   Overvågning virker, for mig at se, kun der hvor man kan begrænse det materiale der skal gennemgås enten ved at det er en overvågning i realtime eller at man efterfølgende kan begrænse det materiale der skal gennemgås til ca. 1-2 timer og så skal man samtidig være heldig at folks handling er helt synlige.

   Hvis man skal gennemgå bare en uges overvågningsvideo fra et kamera skal man være meget interesseret i at finde vedkommende, for man har timers videogennemgang foran sig.

   Det siger sig selv at stiger antallet af kameraer, så stiger antallet af timer til gennemgang også.

   Den næste store problemstilling er placering af kamera. Hver gang man ændre på sine reoler e.l. skal overvågningskameraerne gennemgås og rettes, så de nye vinkler passer. Det sker meget sjældent i den virkelige verden. Skilte o.l. må heller ikke fjerne udsynet.

   Der er reelt kun få tilfælde hvor det hele spiller som det skal og det er lige når udstyret er installeret og medarbejderne observerer en kunde og man derefter kan konfrontere vedkommende med materialet lige efter.

   Langt de fleste tilfælde jeg kender til er det hele faldet til jorden enten fordi udstyret har svigtet, handlingen er sket uden for overvågede områder, videoen har været for dårligt i opløsning eller belysning eller det har været for tidskrævende at finde der hvor handlingen er udført på overvågningsmaterialet.

   Min holdning er derfor at man skal tænke sig rigtig godt om før man bruger penge på overvågning. Det skal man kun gøre hvis man har en klar strategi for hvordan man vil håndtere det og hvilket tab man får fjernet med overvågningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.