Opfølgning på Windows 10

I Januar 2016 skrev jeg om MS Windows 10 og hvordan jeg oplevede den manglede det sidste for at være rigtig klar.

Det tog lidt længere tid end jeg havde forventet, men i dag vil jeg sige problemerne er løst. Windows 10 fungerer nu på de maskiner jeg har den installeret på uden væsentlige udfordringer.

Jeg bliver aldrig den store tilhænger af Windows men Windows 10 er faktisk den bedste version jeg endnu har haft kørende. Jeg foretrækker til en hver tid Linux i forskellige afskygninger undtagen til spil, men Microsoft er faktisk kommet et stykke frem med Windows 10.

Oplevelser med MS Windows 10

I December 2015 tog jeg springet til Windows 10. Min overgang fra Windows 7 til Windows 10 har langt fra været let og problemfri. I øjeblikket overvejer jeg alvorligt om jeg ikke går tilbage til Windows 7 for at undgå de problemer jeg oplever. Her er nogle af dem i punktform:

  • Nvidia drivere er ikke stabile. Skiftende opløsninger tilgængelige
  • Egde tager kontrol med .htm og html filer selv om jeg har sat Firefox som default browser. Jeg har prøvet med binding på program niveau og på filniveau. Det holder ikke mere end 2-3 timer eller til næste genstart. Dette er opstået efter en Windows opdatering imellem jul og nytår.
  • Som med Edge er det med mp4 o.a. at Film & TV programmet tager kontrol.
  • Forsøger jeg at arbejde med filer i et bibliotek hvortil der f.eks. Downloades til opdaterer visningen så hurtigt at man ikke kan arbejde med filerne. Løsningen er at oprette et underbibliotek og så flytte filerne ind der og arbejde på dem og når man er færdig så flytte dem tilbage til hovedbiblioteket.
  • Efter opdatering til Windows 10 fejler Internet sider og skal så genindlæses med F5. Om det er et Windows 10 problem eller om jeg samtidig har fået et problem med min Internetforbindelse er pt. Uklart. Det virker dog lidt søgt at der netop samtidig med skiftet til Windows 10 skulle opstå problemer med min Internet forbindelse.
  • Desktoppen hænger 20-30 sek. med jævne mellemrum.

Der største problem er at Microsoft ikke er på nettet med løsninger på de problemer folk skriver til dem. Det er en problemstilling der altid har været med Microsoft. Man er som bruger henvist til tredjeparts fora som endnu ikke er på plads med Windows 10 løsninger.

Det gør at Windows 10 endnu ikke er rigtig klar til almindelige brugere og der efter min vurdering vil gå i hvert fald  6-7 måneder før alle drivere er endeligt på plads og de mest almindelige fejl har løsninger gennem opdateringer, på nettet eller workarounds man kan bruge.

ComputerCity dårligt valg

Som jeg skrev i går er jeg mildest talt ikke tilfreds med den behandling jeg har fået hos ComputerCity. Det er ganske horribelt at behandle sine kunder sådan og jeg synes det værste er at der faktisk ikke burde være en modsætning.

Den Ass. butikschef (står på hans navneskilt) kunne simpelthen have hørt på hvad mit problem var og taget kontakt til deres værksted for så havde vi sikkert fundet en løsning i alt fredsommelighed. Jeg sidder selv dagligt med reparationer af IT udstyr og ved hvordan man kan få en forkert opfattelse af en fejl og den derfor ikke fremtræder under de tests man laver.

Læs resten

CloneZilla Hack – spørg ikke om sprog og tastatur

På arbejde bruger jeg CloneZilla Live til at genetablere nogle Windows maskiner. I den forbindelse var jeg træt af hver gang at sætte sprog og tastatur op.

Løsningen for mig var at går ind under biblioteket /syslinux og redigere direkte i filen syslinux.cfg

Rettelserne var under de relevante punkter at indsætte

  • locales=en_US.UTF-8
  • keyboard-layouts=dk

for henholdsvis engelsk sprog og dansk tastatur layout.

Bemærk at det formentligt ikke er den officielle måde at gøre det på og derfor ikke nødvendigvis virker i andre sammenhæng.

Jeg brugte Linux til at rette i filen. Hvis du benytter Windows, så vær opmærksom på at skrive filen tilbage i Linux/Unix utf-8 format og ikke i Windows format. Hvis du skriver i Windows format er det ikke sikkert det virker efterfølgende.

SSLUG Sandkassen får egen hjemmeside

Det er vist ikke nogen hemmelighed at SSLUG i et stykke tid (ca. siden 7. maj 2013) har haft problemer med stabiliteten på deres systemer. Set i lyset af at der vist ikke en nogen løsningen lige på trapperne har Sandkassen i Roskilde valgt selv at sætte en hjemmeside op.

Det sker på domænet sslugroskilde.dk hvor vi snart får sat systemet op.

Dette skal ikke ses som et udtryk for udbrud fra SSLUG, men kun en erkendelse af teknikken ikke er så stabil lige nu. Det løser så samtidig et ønske om at have mere direkte adgang til at skrive på hjemmesiden. Vi har valgt domæne navnet så der ingen tvivl kan være om at vi stadig er den del af forening SSLUG og ikke en forening for os selv.

 

Udgivet i IT

Kubuntu 13.10 update gennemføres ikke.

Jeg har lige oplevet at min muon update ikke ville opdatere mine pakker. Jeg løste det på følgende måde:

Gå i et terminal vindue og skriv sudo apt-get update <enter>

Her efter skriv sudo apt-get -f upgrade <enter>

Herefter var problemet løst for mig.

Det ser ud til at det er et problem med forskellige versioner (2.1.3-0ubuntu0.1 og  2.1.3-0ubuntu0.2) og det løses på ovenstående måde.

Quick and dirty automount cifs.

Jeg har et par Linux maskiner som jeg bruger op mod en NAS boks. Jeg har aldrig fået en tilfredsstillende mount sat op så de automatisk tilgår NAS share ved opstart.

Nu har jeg lavet en nem og hurtig løsning. Men den er på ingen måde sikkerhedsmæssig i orden. Så hvis du benytter den er du meget åben for angreb. Jeg bruger den kun på mit lukkede LAN hjemme og ville aldrig bruge den i et åbent landskab.

Med denne advarsel lad os se på løsningen.

Start med at lave et script med de nødvendige mounts i.

mount -t cifs //10.0.0.98/fil01 /home/kurt/q412/fil01 -o iocharset=utf8,user=<dit brugernavn på nas boksen>,password=<din adgangskode på nas boksen>,file_mode=0777,dir_mode=0777,

Bemærk: her at du skriver din adgangskode til NAS boksen i klar tekst i en fil. Stort no no! Du kan afhjælpe det lidt ved at kun give ejer adgang til at læse og udføre scriptet, men det er langt fra ideelt.

Jeg benytter Kubuntu med KDE og her skal man ind under .kde/Autostart og placere et script som så kalder scriptet med dine mounts i.

Scriptet i Autostart skal have endelsen .sh.

I scriptet skriver du så:

echo <din root adgangskode på maskinen> | sudo -S <dit script>

Bemærk: igen er det et sikkerhedsproblem at din root adgangskode står i klar tekst i en fil.

Dette virker for mig. Når jeg laver dette hack er det fordi jeg sidder på et netværk for mig selv og derfor kan være lidt mere lemfældig med sikkerheden, uden det får den store betydning. Det betyder ikke at jeg vil opfordre andre til at gøre det samme i alle tilfælde. Det er en risikovurdering man må tage i hvert enkelt tilfælde.

Udgivet i IT

Endnu en svindelmail (Danske Bank)

Så modtog jeg også svindelmail som angivelig skulle komme fra Danske Bank. Her er indholdet som tekst:

Vores system registreret, at dit kreditkort blev brugt på børnepornografi site på 08.22.2012

==================================
Transaktionsdato: 22 August 2012
Beløb: 200,00 €
==================================

Af denne grund, har dit kreditkort været suspenderet til undersøgelse i ophæve suspensionen af dit kreditkort og undgå en føderal undersøgelse.

Gå til http://www.danskebank.dk og følg instruktionerne.

Tak
DanskeBank Bedrageriafdelingen

Som det ses er der et link som siger det er til danske bank’s hjemmeside. Hvis du modtager en mail hvor du er i tvivl om rigtigheden bør du kunne se ved at holde musen over linket – Uden at klikke på det. Dit email program bør nu et eller andet sted vise det faktisk link der er under overskriften.

Her har jeg gjort linket under http://www.danskebank.dk dødt ved at lade det pege på google.dk, men oprindeligt så det sådan her ud (lad nu være med at kopier det ind i din browser):

Læs resten

Endnu en svindelmail

Så fik jeg endnu en svindel mail. Den ser sådan ud:

logo.png (167?73)

Kere kunde hos Nets,

Vi har for nylig fastsleet, at forskellige computere pe din Verified by Visa-konto
kodeord og flere fejl var til stede fer forbindelsen,

Vi har nu brug for dig til at bekrefte dine kontooplysninger Verified by Visa
Hvis dette ikke er afsluttet inden for 48 timer.

ville vi vere tvunget til at indstille din konto pe ubestemt tid
da det kan bruges til svigagtige formel. Tak for din forsteelse pe denne mede

For at bekrefte din online-konto:

Klik her for at aktivere din konto

Copyright © 1999-2012 nets. All rights reserved.

Det første man skal være opmærksom på er de mange stavefejl. Det er ikke typiske danske stavefejl men typiske fejl for oversættelser som ikke har ÆØÅ i alfabetet. Nu bør man være meget mistænksom.

Det næste er linket “Klik her for at aktivere din konto” (i ovenstående er linket gjort dødt ved at pege på google.dk), men det der var bagved teksten er “http://netsdk.eb2a.com/Suspendert/%28F4-F9-T6-08-G1%29.php” og her er det næste der bør overbevise en om at det er svindel. Lad os se lidt på opbygningen.

For det første netsdk er ikke en side på den danske del af internettet, den skal hedde nets.dk.

For det andet har nets ikke en .dk side men en .eu side. Deres officielle side er altså nets.eu.

Det næste er at nets.dk hvis det var en underside til denne hed den “http://nets.dk/eb2a….” der er altså to ting der springer frem og siger svindel: manglende punktum før dk og et punktum efter dk i stedet for en skråstreg.

Der er altså tale om en klar svindel mail her. Faktisk er den ikke særlig gennemført, da det er meget let her at se de fejl den har. Teksten er for dårlig og linket er dårligt kamufleret.

Ingen burde falde i denne fælde.

Kort udfald på side24.dk

I aften medførte et nyt DNS setup et par timers udfald på dette domæne. Det var et forsøg med at få sat Varnish op på domænet der fejlede.

Det var en fejl fra min side og ikke et problem med Varnish. Den oprindelige DNS er nu på plads igen. Udfaldet varede ca. 3 timer.