Quick and dirty automount cifs.

Jeg har et par Linux maskiner som jeg bruger op mod en NAS boks. Jeg har aldrig fået en tilfredsstillende mount sat op så de automatisk tilgår NAS share ved opstart.

Nu har jeg lavet en nem og hurtig løsning. Men den er på ingen måde sikkerhedsmæssig i orden. Så hvis du benytter den er du meget åben for angreb. Jeg bruger den kun på mit lukkede LAN hjemme og ville aldrig bruge den i et åbent landskab.

Med denne advarsel lad os se på løsningen.

Start med at lave et script med de nødvendige mounts i.

mount -t cifs //10.0.0.98/fil01 /home/kurt/q412/fil01 -o iocharset=utf8,user=<dit brugernavn på nas boksen>,password=<din adgangskode på nas boksen>,file_mode=0777,dir_mode=0777,

Bemærk: her at du skriver din adgangskode til NAS boksen i klar tekst i en fil. Stort no no! Du kan afhjælpe det lidt ved at kun give ejer adgang til at læse og udføre scriptet, men det er langt fra ideelt.

Jeg benytter Kubuntu med KDE og her skal man ind under .kde/Autostart og placere et script som så kalder scriptet med dine mounts i.

Scriptet i Autostart skal have endelsen .sh.

I scriptet skriver du så:

echo <din root adgangskode på maskinen> | sudo -S <dit script>

Bemærk: igen er det et sikkerhedsproblem at din root adgangskode står i klar tekst i en fil.

Dette virker for mig. Når jeg laver dette hack er det fordi jeg sidder på et netværk for mig selv og derfor kan være lidt mere lemfældig med sikkerheden, uden det får den store betydning. Det betyder ikke at jeg vil opfordre andre til at gøre det samme i alle tilfælde. Det er en risikovurdering man må tage i hvert enkelt tilfælde.