Microsoft blokerer for egne formater

Lidt ubemærket har Microsoft med service pack 3 til MS Office 2003 blokeret for brugen af gamle MS Office formater samt Lotus Notes og Corel formaterne til Quattro spreadsheet og Draw graphics. Kort fortalt drejer det sig om formater der er ældre end MS Office 95/97. Den officielle begrundelse er at MS ønsker at øge sikkerheden og at de gamle formater udgør en sikkerheds risiko.

Ikke overraskende er Gerard Metrallier (Director of Product Management for Graphics hos Corel) ikke enig med Microsofts udlægning. Han er citeret både i eWeek og BetaNews for at der ikke er nogen kendte sikkerhedsproblemer med Corel’s format (.CDR) og henviser bl.a. til at hverken US-CERT eller FrSIRT har nogle kendt problemer med .CDR formatet.

Nu er det jo ikke første gang at den slags beslutninger er taget og det bliver heller ikke sidste gang. Det der kan overraske er at brugerne af MS Office 2003 ikke får en let adgang til at åbne de gamle formater. For igen at få adgang til at bruge de gamle formater skal man rette i registeringsdatabasen i MS Windows. En operation som kan få selv garvede systemadministratorer til at blegne og få sved på panden. Alene titlen på hjælpesiden er så lang som en ministeriel rapport “Information about certain file types that are blocked after you install Office 2003 Service Pack 3“- en titel som ikke er nem at gætte til en Internet søgning. Under alle omstændigheder ikke noget man som almindelige MS Office bruger lige gør, hvis man har et dokument i det blokerede formater.

Men er det ikke hele idéen med blokeringen? Selvfølgelig er det det, men med andre blokeringer Microsoft laver på samme grundlag, kan brugeren typisk med et par klik med musen komme igennem alligevel. Tænk bare på billed blokeringen i MS Outlook o.l. Her kan brugeren bare trykke på vis billed så vises billederne alligevel. Den blokering er også sat op som en blokering mod sikkerhedsfejl i billedformaterne.

Så hvorfor skal det være så svært for MS Office brugere at tilgå de gamle formater? Man kan jo altid gætte, men i sidste ende er det jo kun Microsoft der ved det. Et er dog sikkert, det er ikke Microsofts mening at adgangen til de blokerede formater skal være tilgængelig for almindelige brugere. Hvis Microsoft havde ønsket at brugerne stadig skulle have en vis adgang til de blokerede formater ville man f.eks. have lagt en række dialogbokse ind i Office pakken, som gav brugerne muligheden for stadig at åbne formaterne, samtidig med at man påpegede risikoen.

Den brugte løsning udelukker i praksis enhver der ikke er meget garvede i systemadministration af Microsoft Windows installationer, eller som er klar til at ofre hele sin Windows installation på at få adgang til de blokerede formater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.