At flytte fra Windows til Linux…

Jeg har i gennem nogle år nu kørt med både Microsoft Windows og Kubuntu Linux på forskellige maskiner. Jeg har kun flyttet ganske lidt data mellem systemerne og altid med en USB-disk. For et par uger siden bestemte jeg mig så til at nu skulle det være slut med at bruge Microsoft Windows til seriøst arbejde og alt skulle flyttes over på Linux. Det burde jo ikke være noget problem, da jeg i forvejen brugte Firefox, Thunderbird, OpenOffice o.s.v., men jeg er blevet en hel del klogere nu. 🙁

Først skal jeg sige at min opsætning er en Windows XP som går op mod en NAS boks som har alt min data undtaget min Thunderbird mail som ligger lokalt på Windows maskinen. Ud over OpenOffice dokumenter, billeder og pdf filer har jeg en hel del tekst filer og HTML filer, som jeg forventede bare at kunne bruge direkte fra Linux installationen.

Alt var planlagt og klar og der burde ikke være nogle problemer i flytningen efter alt hvad jeg kunne finde på nettet, nu skulle det bare udføres.

Den overordnede plan var sådan her.

  1. Kopier nødvendig data fra Windows maskinen ned på NAS boksen, så de kunne overføres til Linux installationen når der var oprettet forbindelse til NAS boksen fra Linux.
  2. Installer Kubuntu fra CD og opdater med dansk sprog med det sammen.
  3. Installer cif pakkerne, så Linux kunne tilgå NAS boksen
  4. Installer Firefox, Thunderbird o.s.v.
  5. Begynd at flytte data til de forskellige programmer, så mail og webbrowser hurtigt kunne bruges med den opsætning jeg kendte fra Windows.
  6. Find og installer de Linux programmer der skal bruges til forskellige arbejdsopgaver såsom redigering af HTML, PHP, txt o.s.v.
  7. Find en måde at konvertere/genskrive div. små scripts lavet i Visuel Basic.

Kopieringen af data var problemfri. Alt kørte som forventet og snart var de forskellige opsætninger gemt på NAS boksen klar til at blive overført til Linux installationen når den var klar.

Installationen af Kubuntu kørte også som forventet og jeg var nu klar til at installere CIF systemet og skabe kontakt til mit data på NAS boksen.

Det første problem viste sig da jeg ikke kunne få min Kubuntu til at tilslutte drev fra min NAS boks. Efter nogen søgen på nettet fandt jeg en work around. Alt virkede nu tilsyneladende som det skulle og jeg fik forbindelse til NAS boksen. Der skulle snart vise sig det første problem som ikke var forudset – Danske æøå i filnavne virkede bare ikke. Efter nogen søgen fandt jeg på nettet en løsning. Den korte løsning som jeg bruger lige nu er: mount -t cifs //10.0.0.99/fil01 /home/kurt/cube/fil01 -o iocharset=utf8,password=<adgangskode>

Det er ikke ideelt, men det virker for mig lige nu.

Jeg har nu adgang til data på min NAS boks og alt er i skønneste orden… troede jeg.

Tekste filer

Det skulle snart vise sig at tekst filer med danske bogstaver stadig var og er et problem. Det gælder tekstfiler af en hver art .txt, .HTML o.s.v.

Hele problemstillingen er at Linux og Windows ikke benytter samme tegnsæt. De to systemer opfatter altså de samme bytes på forskellig måde når de skal omsætte dem til bogstaver. De er ens nok til at bogstaver som findes både i dansk og engelsk alfabet forstås ens af systemerne, men de danske tegn æøå er også her et problem og et problem som tilsyneladende skal løses for hver enkelt fil. Det kan gøres når man alligevel skal redigere filen, så jeg er bare gået videre med en forventning om at løse det engang i fremtiden.

Mozilla Thunderbird

Da jeg i forvejen bruger Thunderbird på Windows forventede jeg bare at kunne flytte filstrukturen fra Windows til Linux. Det har bare vist sig ikke at være muligt. Dels var der nogle problemer omkring håndteringen af syntaksen fil stier, som jeg kunne løse pr. håndkraft, men mere basalt er der også her problemer med håndteringen af æøå i e-mails.

Foreløbig konklusion

Indtil videre har jeg sat flytning på vågeblus. Jeg har endnu ikke opgivet, men der er en hel del ting der skal overvejes og løses før jeg tør tage springet.

Det står mig nu klart at en almindelig bruger uden it kundskab aldrig vil kunne gøre denne øvelse. Tanken om at Windows brugere på egen hånd kan skifte til Linux uden at være klar til at droppe alt de tidligere har lavet er fuldstændig håbløs!

Hvis man nogensinde vil give Windows brugerne en rimelig chance for at komme over på Linux, skal nogen lave et stykke arbejde for at løse de mange problemer der er mellem de to systemer for folk som ikke udelukkende benytter engelsk tegnsæt.

Mozilla kunne f.eks. have løst mine problemer med Thunderbird ved at lave en eksport/import rutine som kunne tage højde for en sådan konvertering.

Men helt overordnet burde Linuxfolket se på hvordan de kan gøre en sådan flytning problemfri for den almindelige Windows bruger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.