MC & Atomkraft

Umiddelbart er det jo en underlig overskrift. Men den har sin grund. Dette indlæg kommer ikke så meget til at handle om Motorcykler som om atomkraft og den modstand jeg har mod brugen af den.

Det hele starter med at jeg overvejer at købe motorcykel her til foråret. Da det er ca. 25 år siden jeg sidst havde mc søger jeg oplysninger om hvad man skal købe i dag. I min søgen faldt jeg over en hjemmeside fra en rusisk pige Filatova Elena Vladimirovna som kører på motorcykel til Tjernobyl (Chernobyl) med jævne mellemrum.  Jeg har først og fremmest læst artiklen “Ghost town and Land of the wolves”.

Artiklen er på engelsk og absolut værd at læse, hvis man bare nogenlunde behersker det engelske sprog.

Tjernobyl står for mig som det ultimative bevis på at atomkraft bør være det absolut sidste alternativ for fremskaffelse af energi. Ulykken i Tjernobyl har gjort et pænt stort område ubeboeligt i mellem 300 og 900 år frem i tiden på grund af den radioaktivitet der er i området. Efter ulykken blev der oprettet en sikkerhedszone med en radius på 30 km. Det  svare til at hvis reaktoren lå i Roskilde ville zonen dække fra København i øst til Holbæk i vest og Frederikssund i nord og til den sydligste del af køge i syd. Zonen dækker et area på ca. 3625 km2.

En hurtig søgning på nettet viser de omkostninger ulykken har haft over de mere end  20 år der er gået fra ulykken skete og omkostninger er langt fra slut.

Wikipedia har bl.a. følgende artikler:

Chernobyl disaster

Zone of alienation

De føste atomkraftværker bliver lavet i omkring midten 1950’erne og vi har vores første mere alvorlige ulykke i 1986, altså bare omkring 30 år efter de første bliver indført. Hvis man tænker lidt over det er det et skræmmende billede. Ulykken er ikke af en sådan art at vi bare lige ryder op efter os. De mest optimistiske forskere siger at området er ubeboeligt i omkring 300 år hvilket er omkring 10 generationer. Ulykker på atomkraftværker berører jo heller ikke kun dem der bliver ramt her og nu. Det er ikke en olie forurening som kan samles sammen og 10 år efter så er alt ved det gamle. Atomkraft ulykker rammer også de berørtes efterkommere i generationer fremover. Hvis Tjernobyl burde lære os noget, så er det at omkostningerne såvel økonomisk som menneskeligt er helt uoverskuelige.

Et spørgsmål man kan stille er om Tjernobyl ulykke overhoved er færdig. For generationer fremover skal den ødelagte reaktor overvåges og vedligeholdes for at sikre mod yderligere radioaktiv udslip. Vagter skal kontrollere folk og dyr’s færden ind og ud af zonen for at sikre mod for stor spredning af det radioaktive materiale der er faldet i området. Vind og regn kan man ikke rigtig gøre noget ved, så der er en spredning af radioaktiv materiale som man må leve med. Det er i øvrigt derfor der “kun” går omkring 300 – 900 år før området er beboligt igen, ikke fordi det radioaktive materiale er holdt op med at være radioaktivt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.