Dej til pizza
4 store portionspizzaer eller 8 små.
25 g gær
2 dl lunet vand
1 spsk. olie
380 g hvedemel
1/2 tsk. salt
Smuldr gæren og opløs den i den lune væde. Tilsæt olien, saltet og melet. Ælt dejen Blank og smidig. Stil den til hævning på et lunt sted med et klæde over. Lad den hæve ca. 1 time. Del dejen i 4 portioner. Træk hver dejportion ud til en plade og rul derefter dejen meget tyndt ud.
Tomatblandinger til pizza
Italiensk tomatblanding (Til 4 portionspizzaer)
1 løg
1 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
1 dåse tomater (450 g)
salt
groft kværnet peber
1 laurbærblad
2 kviste frisk, hakket basilikum eller 1 tsk. tørret.
1/2 tsk. oregano eller merian
2-3 spsk. tomatpure
Pil og hak løget. Knus det pillede hvidløgsfed eller hak det fint. Svits løget i olien, uden det får farve. Kom hvidløg, tomater og laurbærblad i. Lad tomatblandingen snurre uden låg i et kvarter. Krydr med salt, peber, basilikum og oregano eller merian. Lad det koge 8-10 minutter endnu. Rør tomatpureen i. Tomatblandingen skal nu være jævn og tyk. Hvis den er for tynd, blødes dejbundene igennem, når de bages. Fjern laurbærbladet og lad tomatblandingen svale.
Hurtig tomatblanding
En enklere og hurtigere tomatblanding kan røres af de godt afdryppede tomater (fra dåse), der hakkes fint og blandes med knust hvidløgsfed, salt, peber, basilikum og oregano.
4 portionspizza fyld
Pizza al prosciutto (med skinke)
1 portion pizzadej
1 portion tomatblanding
300 g kogt eller røget skinke
2-3 tsk salvie
3-6 dl revet ost
2 spsk olivenolie
Læg pizzabunden på en smurt bageplade og fordel tomatblandingen over. Skær skinken i strimler og læg dem herpå. Drys først salvien over, så den revne ost. Dryp olivenolie på og bag pizzaen.
Pizza al tonno (med tunfisk)
1 portion pizzadej
1 portion tomatblanding
2 dåser tunfisk i olie (200 g pr dåse)
4-6 dl reven ost
Fordel tomatblandingen over pizzabunden. Del tunfisken i mindre stykker og læg dem på tomatblandingen. Hæld tunolien over. Drys osten på og bag pizzaen.
Pizza ai funghi (med champignoner)
1 portion pizzadej
1 portion tomatblanding
400 g champignoner
1 spsk smør (ca. 10-15 g)
1 spsk finthakket persille
4-6 dl reven ost
2 spsk olivenolie
Fordel tomatblandingen over pizzabunden. Skær de rensede svampe i skiver og svits dem få minutter i smørret. Bland persillen i. Læg svampeblandingen over pizzaen. Drys med osten og fordel olien over, lige inden pizzaen bages.
Pizza con salami (med pølse)
1 portion pizzadej
1 portion tomatblanding
300 g salamipølse i tynde skiver
2 tsk oregano
4-6 dl reven ost
2 spsk oliven olie
Fordel tomatblandingen over pizzabunden. Læg pølseskiverne taglagt herpå og drys oregano og reven ost over. Dryp med olien og bag pizzaen.
Pizza Capricciosa (med skinke og svampe)
1 portion pizzadej
1 portion tomatblanding
300 g kogt skinke
150-200 g champignoner
1 spsk smør (ca. 10-15 g)
2 tsk oregano eller merian
4-6 dl reven ost
2 spsk olivenolie
Fordel tomatblandingen over pizzabunden. Skær skinken i smalle stimler og læg dem på tomatblandingen. Skær de rensede svampe i skiver og svits dem i få minutter i smørret. Kom dem på pizzaen og krydr med oregano eller merian drys osten over og dryp med olien. Bag pizzaen.
sejt !! d-.-b