Lysstofrørs betegnelser

På lysstofrør er der en række tal som fortæller noget om hvad man kan forvente af røret. Der kan f.eks. stå 30W/530 eller 30W/840. Man kan også finde rør hvor der bare står 30W 530 eller 30W 840

Det der står foran / er den effekt lysstofrøret bruger. Alt efter hvor god udnyttelsesgraden er fortæller det også hvor meget lys der kommer fra røret. Større tal giver mere lys.

Lysstofrør kommer i to typer: enkelt farvet eller fuld farvet. Hvis man skal bruge ophold-/arbejdslys skal man vælge fuld farvet lysstofrør, da de giver en bedre farvegengivelse og 10 – 15% bedre udnyttelse af energien i forhold til enkelt farvet rør. Fuld farve rør er de rør der starter med 8 eller 9 efter /.

De tre tal efter / er en farvekode som har betydning for rørets lys kvalitet. Det første ciffer er et mål for hvor korrekt farver gengives under lys fra lysstofrøret. Jo større tal jo bedre farvegengivelse.

Farvekode International Farve standard (RA) Rør type
5 50-59 RA enkelt farvet
6 60-69 RA enkelt farvet
7 70-79 RA enkelt farvet
8 80-89 RA fuld farvet
9 90-100 RA fuld farvet

De to sidste tal fortæller hvor i lysspektret røret ligger. Lave tal er i det rød/gule (varme) område og høje tal er i det blå/hvide (kolde) område. Typisk betragtes en farvetemperatur på mere end omkring 3500 K som uegnet til indendørs belysning.

Temp. kode Lysfarven Farvetemperatur i kelvin (K)
27 ? 2700
30 Varm hvid 3000
35 Mellem hvid 3500
40 Hvid 4000
65 Dagslys 6500

Et lysstofrør med betegnelsen 30W / 530 er altså et enkelt farvet rør på 30 watt med en mellem hvid lysgengivelse.

10 tanker om "Lysstofrørs betegnelser"

 1. Jeg sidder med et Phillips rør med betegnelsen TL-D 36W/830 altså et rør.
  Ovenstående forklaring giver efter min mening ikke noget klart svar på hvilket rør der vil være velegnet til almindeligt kontorbrug.
  Det der efterspørges er et varmt rør men den angivne kode på Phillips røret siger ikke forfærdeligt meget og umiddelbart ser jeg ikke nogen sammenhæng mellem første og anden tabel
  Mvh Henrik Heide

 2. Forklaringen er at du har et 36 watt lysstofrør, hvilket fremgår af de 36W foran /.

  Herefter kommer et 8 tal, som du med den første tabel kan se er et fuld farve rør. Det er ikke så godt til farve gengivelse som et 9 rør ville være men stadig i den bedre ende. Til kontor brug betegnes 8 typisk som god farvegengivelse og 9 som meget god farvegengivelse.

  De efter følgende 30 er så det du kan slå op i den næste tabel. Det fortælle dig så hvor hvidt lyset er. 30 er altså en varm hvid. typisk en lidt gullig hvid, hvilket er samme lysfarve som halogen lys. En almindelig glødepære har en lysfarve på 27.

  Så det rør du har er altså et 36 Watt fuld farve lysstofrør i den varme ende af spektret. Min vurdering vil være at det er et godt valg til generel belysning kontormiljøer.

  • Normalt betegnes 27 som gul eller gylden. Jeg vil sige den nærmest er som en glødepære. Nærmeste gul orange. Jo lavere tallet er desmere rødlig bliver lyset. Så det er varmere end 30 som svare nogenlunde til en halogenpære.

 3. Tak for den gode korte forklaring af nummeret på lysstofrør. Hvad vil i mene er den optimale farve at bruge i sit hjem? Eksempelvis under køkkenskabene, hvor der ofte er små lysrør.

  • Personligt foretrækker jeg 830 rør i køkkenet og andre arbejdsrum. Til “hyggebelysning” foretrækker jeg 15 – 20 W 827 rør, da jeg synes det svare bedst til glødepære lys. I sparepærer vælger jeg typisk 5-7W 2700 K til “hyggebelysning”.

 4. Pingback: Smarte tips til god køkkenbelysning - Nye Lamper

 5. En lampe mere i sy værelset – Har et lysstofrør TLD 36W/830 over bordet hvor jeg klipper, helt ok til dette , men det er ikke godt nok i forhold til farverne i stofferne, pink og lille bliver til “rød og blå” hvilket lysstofrør skal /kan jeg så vælge ?

  • Jeg er ikke sikker på at et lysstofrør vil give dig den ønskede belysning til det formål.

   Men hvis jeg skulle gætte på hvad der kunne virker ville det nok hedde 9xx. Dagslys har en farvegengivelse på 100 RA og et 900 rør vil give en RA mellem 90 og 100.

   Om det så skal hedde 927 eller 965 for at tage de to yderpunkter har jeg ingen ide om. Hvis en almindelige glødepære gengiver farverne godt nok burde 927eller 930 være ok.

   Typisk har man anbefalet lidt kraftigere glødepærer eller halogenlys når der var tale om farvegengivelse, men om man i dag kan opnå de samme farve gengivelser med lysstofrør ved jeg intet om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.