Lysstofrørs betegnelser

På lysstofrør er der en række tal som fortæller noget om hvad man kan forvente af røret. Der kan f.eks. stå 30W/530 eller 30W/840. Man kan også finde rør hvor der bare står 30W 530 eller 30W 840

Det der står foran / er den effekt lysstofrøret bruger. Alt efter hvor god udnyttelsesgraden er fortæller det også hvor meget lys der kommer fra røret. Større tal giver mere lys.

Lysstofrør kommer i to typer: enkelt farvet eller fuld farvet. Hvis man skal bruge ophold-/arbejdslys skal man vælge fuld farvet lysstofrør, da de giver en bedre farvegengivelse og 10 – 15% bedre udnyttelse af energien i forhold til enkelt farvet rør. Fuld farve rør er de rør der starter med 8 eller 9 efter /.

De tre tal efter / er en farvekode som har betydning for rørets lys kvalitet. Det første ciffer er et mål for hvor korrekt farver gengives under lys fra lysstofrøret. Jo større tal jo bedre farvegengivelse.

Farvekode International Farve standard (RA) Rør type
5 50-59 RA enkelt farvet
6 60-69 RA enkelt farvet
7 70-79 RA enkelt farvet
8 80-89 RA fuld farvet
9 90-100 RA fuld farvet

De to sidste tal fortæller hvor i lysspektret røret ligger. Lave tal er i det rød/gule (varme) område og høje tal er i det blå/hvide (kolde) område. Typisk betragtes en farvetemperatur på mere end omkring 3500 K som uegnet til indendørs belysning.

Temp. kode Lysfarven Farvetemperatur i kelvin (K)
27 ? 2700
30 Varm hvid 3000
35 Mellem hvid 3500
40 Hvid 4000
65 Dagslys 6500

Et lysstofrør med betegnelsen 30W / 530 er altså et enkelt farvet rør på 30 watt med en mellem hvid lysgengivelse.

17 tanker om “Lysstofrørs betegnelser

  1. Jeg sidder med et Phillips rør med betegnelsen TL-D 36W/830 altså et rør.
    Ovenstående forklaring giver efter min mening ikke noget klart svar på hvilket rør der vil være velegnet til almindeligt kontorbrug.
    Det der efterspørges er et varmt rør men den angivne kode på Phillips røret siger ikke forfærdeligt meget og umiddelbart ser jeg ikke nogen sammenhæng mellem første og anden tabel
    Mvh Henrik Heide

  2. Forklaringen er at du har et 36 watt lysstofrør, hvilket fremgår af de 36W foran /.

    Herefter kommer et 8 tal, som du med den første tabel kan se er et fuld farve rør. Det er ikke så godt til farve gengivelse som et 9 rør ville være men stadig i den bedre ende. Til kontor brug betegnes 8 typisk som god farvegengivelse og 9 som meget god farvegengivelse.

    De efter følgende 30 er så det du kan slå op i den næste tabel. Det fortælle dig så hvor hvidt lyset er. 30 er altså en varm hvid. typisk en lidt gullig hvid, hvilket er samme lysfarve som halogen lys. En almindelig glødepære har en lysfarve på 27.

    Så det rør du har er altså et 36 Watt fuld farve lysstofrør i den varme ende af spektret. Min vurdering vil være at det er et godt valg til generel belysning kontormiljøer.

    • Normalt betegnes 27 som gul eller gylden. Jeg vil sige den nærmest er som en glødepære. Nærmeste gul orange. Jo lavere tallet er desmere rødlig bliver lyset. Så det er varmere end 30 som svare nogenlunde til en halogenpære.

  3. Tak for den gode korte forklaring af nummeret på lysstofrør. Hvad vil i mene er den optimale farve at bruge i sit hjem? Eksempelvis under køkkenskabene, hvor der ofte er små lysrør.

    • Personligt foretrækker jeg 830 rør i køkkenet og andre arbejdsrum. Til “hyggebelysning” foretrækker jeg 15 – 20 W 827 rør, da jeg synes det svare bedst til glødepære lys. I sparepærer vælger jeg typisk 5-7W 2700 K til “hyggebelysning”.

  4. Pingback: Smarte tips til god køkkenbelysning - Nye Lamper

  5. En lampe mere i sy værelset – Har et lysstofrør TLD 36W/830 over bordet hvor jeg klipper, helt ok til dette , men det er ikke godt nok i forhold til farverne i stofferne, pink og lille bliver til “rød og blå” hvilket lysstofrør skal /kan jeg så vælge ?

    • Jeg er ikke sikker på at et lysstofrør vil give dig den ønskede belysning til det formål.

      Men hvis jeg skulle gætte på hvad der kunne virker ville det nok hedde 9xx. Dagslys har en farvegengivelse på 100 RA og et 900 rør vil give en RA mellem 90 og 100.

      Om det så skal hedde 927 eller 965 for at tage de to yderpunkter har jeg ingen ide om. Hvis en almindelige glødepære gengiver farverne godt nok burde 927eller 930 være ok.

      Typisk har man anbefalet lidt kraftigere glødepærer eller halogenlys når der var tale om farvegengivelse, men om man i dag kan opnå de samme farve gengivelser med lysstofrør ved jeg intet om.

    • Enten er det et meget gammelt rør fra før 1990 og så har jeg et bud på et modernet rør til slut men ellers vil det typiske være som følger.

      Jeg regner med at dit rør har nogle flere tal bagved 27 som TL 65W/27-XXX

      Indtil 1990’erne tildelte producenterne en arbitrær 2 cifres kode til at bestemme rørets farve. Nogle producenter har så fortsat med på nogle af deres rør at fastholde denne kode samtidig med at de bruger den mere moderned 3 cifres kode.

      Du skal altså bare følge de 3 cifre efter bindestregen. hvis du vil have et tilsvarende rør.

      Hvis ikke der er 3 cifre mere så kan f.eks. være tale om at skulle finde et erstatningsrør for et udgået rør (WWDX 27). I så tilfælde skulle hele teksten på røret været TL 65W/27-927 eller blot TL 65W/927

      Det kan også være et andet rør, men det var bare det jeg lige faldt over som kunne passe.

      Jeg fandt den på listen her:

      http://www.lamptech.co.uk/Documents/FL%20Colours.htm

  6. jeg har akvarier, og for vel 50 år siden skulle vi bruge farve 32 til planter og det gik super. så blev det til farve 82, og her tilsidst 827. De sidste er ikke så gode som de gl. 32 og 82. til fotosyntese skal jeg bruge røde i et snævert interval og tilsvarende for de blå.
    rørene er 36 watt (120-130 cm).
    hvilke rør skal jeg forny de gl. rørmed nu for at få bedst plantevækst+
    På forhånd tak for svar

    • Jeg husker godt de gamle lysstofrør til akvariebrug. Jeg er desværre ikke sikker på jeg kan give dig et fyldestgørende svar, for meget er sket i de efterfølgende år med gasblandingerne i lysstofrør.

      Problemet er som du også selv er inde på om der er nok røde og blå bølgelængder i det lys der kommer ud. Jeg kender ikke de bølgelængder som moderne lysstofrør udsender til at svare meget fast på spørgsmålet.

      Det som jeg i udgangspunktet ville forsøge var 835 eller 840 rør. Det baserer jeg på et gæt om at 827 røret er for svagt i andet end det gulrøde område til at have nok energi i specielt det blå spektrum men også det røde.

      Problemstillingen er jo at de rør vil give mere lys ned i vandet og måske ødelægge farvepaletten du har i akvariet. Det er jo heller ikke sikkert at de rør leverer energi i netop de røde og blå frekvenser som dine planter skal bruge.

      Jeg ved at der er nogen der har specialiseret sig i at lave lysstofrør til akvarier. Jeg fandt tilfældigt disse:

      https://www.zooplus.dk/shop/fisk/belysning/akvariebelysning/lysstofroer/187498

      Det er tydeligvis rør helt uden for det jeg taler om her på siden, for de taler om 18.000 kelvin mens almindelige lysstofrør ligger under 7.000 kelvin.

      Desværre kan jeg ikke komme med et bedre svar end dette.

  7. Hejsa
    Jeg har et spejl på badeværelset med to rør:
    18W T8/765. De har et meget kunstigt blåligt lys. Hvad anbefales til af rør til badeværelsesspejle??

    • Mit bedste bud vil være 18W T8/827 eller 830 som er ekstra varm hvid og varm hvid. Det svare til en farvetemperatur på 2700 – 3000 Kelvin og vil være det normale til almindelige indendørs belysning.

      På et badeværelse ville jeg nok vælge et 830 eller 730 rør, da jeg foretrækker et lidt bedre (hvidere) lys end bare hygge belysning til over stuebord e.l.

      Den du har med 765 svarer til dagslys og bruges normalt kun hvis man ønsker meget lys og stor kontrast.

      Det er specielt de to sidste cifre i den trecifret kode der har betydning for farven. Lave tal er i den røde/gule ende af skalaen mens de høje tal er i den kolde blå/hvide ende af skalaen. Så ønsker man et mere gult/rødt lys så skal man ned i kodeværdi.

  8. Mon du kan hjælpe med den sidste betegnelse på mit lysstofrør?
    Jeg skulle købe et Philips Master tl-d 18w/840, og da jeg skulle til at sætte det i lampen, opdagede jeg, at der efter ovennævnte betegnelse var tre prikker efterfulgt af C1. På det rør jeg havde i forvejen var de tre prikker efterfulgt af A1. Ved du, hvad forskellen er?
    Vh. K. Malthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.