Mel

Mel er efterhånden blevet en hel religion for mange hjemmebagere som skriver på nettet. Selv har jeg en lidt mere afslappede holdning til hvilken mel jeg bruger. Selvfølgelig er der smagsforskelle, men jeg kan lave godt brød af det billigste mel fra Netto og lidt bedre brød med det dyre økologiske mel.

Almindelige mel kontra økologisk mel

Også omkring økologi er der opstået en næsten religiøs bevægelse. Jeg synes selv økologisk mel kan være bedre, men der findes også rigtig meget dårligt økologisk mel. I sidste ende er det en personlig holdning men for bagningen har det ikke den store betydning. Forskellige mele skal behandles forskelligt men det gælder de almindelige såvel som de økologiske.

Fuldkorn

For at forstå hvad fuldkorn er skal vi se lidt på enkeltdelene af et korn. Korn består af 4 dele, kim, frøhvide, klid, og skal. Når man køber almindelige hvedemel er det kun frøhviden man køber. Alle andre dele er sorteret fra. Når man køber fuldkornsmel betyder det at alle 4 dele er i melet. Man skal dog være opmærksom på at det ikke altid er i rigtig forhold til hinanden. Selv produkter der er mærket med fuldkorns mærket behøver ikke at have mere en 50% fuldkorn.

Hvorfor holdt vi op med at bruge fuldkorn?

Som de fleste nok kan gætte startede vi med at spise fuldkorns produkter. Det var simpelt. Tag noget korn og mal det til mel og lave brøde af det. på et tidspunkt finder man så ud af at lave hvidt brød. Hvidt brød kræver mere arbejde, for at skille klid og skaller fra de øvrige dele, så det bliver dyrt og dermed en luksus for de rigeste.

Efterhånden som  som industrialiseringen bliver mere udbredt og længere opbevaring af mel bliver nødvendig finder man ud af at man ved at fjerne kimen kan gemme mel længere. Kimen indeholder olier som bliver harske og dermed forkorter melets holdbarhed.

Nu hvor man kan skille de 4 dele ad kan man sælge kornet 4 gange og frøhviden bliver billig. Hvad der før var en luksus er blevet alle mands eje og industrien hælder mel af frøhvide i alle mulige produkter.

Problemet er bare at vi har brug for alle de andre dele af kornet og den indsigt er blev mere anerkendt gennem de senere år. Nu skal vi så give luksus priser for den mel som i gamle dage var fattigmands mel.

Hænger pris og kvalitet sammen?

Desværre er der ingen direkte sammenhæng mellem kvaliteten af fuldkornsmel og prisen. Man er også her nød til at læse det med småt for at finde ud af om kvaliteten er i orden. Jeg har stadig ikke styr på det og køber jævnligt dårligt mel til dyre penge.